About

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

martes, 11 de marzo de 2014

Panamá City: la ciutat que uneix el món

No hi ha masses alternatives per creuar de sudamèrica a àmerica central. Tot i que sembla fàcil ja que Colòmbia i Panamà estan units per terra és impossible arribar al país del canal per via terrestre. Tot és selva. Les opcions eren en llanxa o en avió. En llanxa es disparava una mica de preu pel viatge que era. A part, segons les recomanacions de l'Evaristo, un basc d'uns 60 anys que vaig conéixer a Salta i que portava més d'un any viatjant, traspassar de Colòmbia a Panamà en barca era un suïcidi. Diu que van ser 12 hores navegant gairebé a la deriva com si d'una "patera" es tractés. Molt malament. Així doncs, vaig optar per l'avió. Com que vaig comprar 3 vols junts el preu va sortir bé. Quan busquis vols et recomano que si n'has de comprar més d'un utilitzis les opcions multi trajecte que ofereixen la majoria de buscadors de vols. La veritat és que pots arribar a estalviar moltíssim comprant varis destins que no pas vols individuals. Així doncs vaig sortir de Bogotá direcció a Panamà City. 

Panamá City

El vol va ser molt còmode i ràpid. Des de l'aire mateix ja et fas una idea de la ciutat multicultural i plena de contrastos que és Panamà. Una barreja de ciutat moderna amb els seus rasca-cels i amb els vestigis de la colònia espanyola. Capital de la República de Panamà i la ciutat més gran i més poblada del país. Hi viuen 1 milió 300 mil habitants. Va ser fundada l'any 1519 i actualment ocupa la 7a posició com a ciutat més competitiva d'Amèrica Llatina. Pot presumir, i ho vaig comprovar, que és una de les ciutats amb millor qualitat de vida del món. Entre d'altres coses, no saben el que és l'atur. Tothom té feina i és feliç. Això no treu que no hi hagi delinqüència ni que sigui un país 100% segur. S'ha d'anar en compte com a tot arreu. 

Església al casc antic
Poc temps després de la seva fundació Panamà es va convertir en un lloc molt important per la colònia espanyola. Primer perquè va esdevenir el punt de partida per l'exploració i la conquesta del Perú, i segon ja que era des d'on partien molts cargaments d'or i plata cap a Espanya. Posteriorment, tot i sofrir notables incendis que van destruïr una gran part de la ciutat, no va ser cap impediment perquè el seu desenvolupament anés augmentant considerablement convertint-se en una de les ciutats més importants de l'Amèrica espanyola. Una de les visites més importants que pots fer a Panamà és la de veure les ruïnes de "Panamá la Vieja". Es veu que l'any 1671 el famós pirata britànic Henry Morgan va atacar i saquejar la ciutat. Panamá no va poder ser totalment saquejat ja que la resistència va ordenar fer explotar els dipòsits de pólvora provocant un gran incendi que la va destruïr gairebé per complet. Els pirates van seguir perseguint i saquejant els habitants i les ruïnes que quedaven. Aquestes ruïnes de l'antiga ciutat encara es mantenen i son una popular atracció turística. 

Casco Viejo de Panamà

Anys després es va iniciar la reconstrucció de Panamá al sud-oest de la ciutat original, el que és conegut actualment com a "Casco Viejo". Allí és on em vaig allotjar jo. Es tracta dels vestigis d'una ciutat amurallada de bellesa única. Una zona plena d'arquitectura espanyola declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 1997. Això va provocar que el lloc es posés de moda provocant que els empresaris locals i internacionals apostessin pel lloc invertint i donant una major importància al casc antic de la ciutat. És sens dubte una visita obligada. Passejar pel capvespre pel barri antic de Panamà observant la seva arquitectura i la seva història fa que et transportis en el temps imaginant el lloc en èpoques passades. A part em va semblar un paradís pels amants de la fotografia. Sens dubte podràs treure unes fotos precioses. Un lloc molt pintoresc. 

Plaça al Casco Viejo
Capvespre

Posta de sol des del Casco Viejo
 
 La restauració de molts edificis és fabulosa i li donen un encant i un caliu al lloc que fa que et sentis com a casa. Places, restes d'esglèsies, monuments, restaurants, bars, botigues... Tot fa una barreja molt acertada. Ni les cases antigues encara per restaurar i ocupades actualment per "okupes" desentonen en el lloc. 

Cases per restaurar ocupades 


El contrast d'anar caminant pel casc antic i observar el modern skyline a l'altra banda és també impressionant. Et trobes sota edificis colonials plens d'història i observant alhora moderns rasca-cels que s'enfilen als núvols producte de la importància de la ciutat dins el mercat internacional. 

Skyline modern de Panamá City

La ciutat va seguir en augment i desenvolupant-se a un nivell molt ràpid que es va culminar amb la construcció del Canal l'any 1914. Va ser un gran benefici per la infrastructura del lloc. Gràcies a la seva ubicació en el punt més estret entre l'oceà Atlàntic i el Pacífic, ha tingut un efecte molt positiu en les inversions i economia mundial pel fet d'escurçar una notable distància i temps en les comunicacions marítimes. Això va produïr molts avenços econòmics i comercials al llarg de gairebé tot el segle XX. D'aquí a la importància de Panamà City com un dels centres bancaris més considerables del planeta.

Canal de Panamà

No pots passar doncs per Panamà i no veure el Canal. És una visita obligada. Segurament a molts allotjaments t'oferiran el tour. Jo com que tinc al·lèrgia als tours organitzats no t'ho recomano. Sempre hi acabes perdent. La millor opció és anar-hi pel teu compte. Et puc recomanar que lloguis un taxi per tot el matí. Para a qualsevol taxista i comença a negociar. Els panamenys són una gent molt amable i estaran encantats de negociar amb tu. Quan arribis a un preu que et sembli raonable d'acord amb la gent que sigueu, el taxista et portarà fins a la resclosa de Miraflores, una de les més impressionants per observar el canal. Et deixarà allí i s'esperarà a que finalitzis la visita.

Resclosa de Miraflores

No em posaré ara a explicar la història del canal tot i que la poca que se em sembla molt interessant. Les obres per construir-lo van començar l'any 1882 a càrrec de França. Anys més tard i degut a moltes morts de centenars de treballadors, víctimes de les malalties tropicals i de les dificultats del projecte, els treballs es van aturar. Posteriorment els Estats Units es van disposar a acabar el que els francesos havien començat i l'any 1914 es va inaugurar el Canal de Panamà, el canal que uneix el món. El canal no és ben bé un canal en si. Consisteix en dos llacs artificials, canals artificials adaptats a la navegació i a tres conjunts de rescloses. Aquestes últimes son les parts més espectaculars i d'es d'on jo vaig poder observar-lo. Es tracta de rescloses gegants que van inundant fent que els vaixells puguin recórrer el canal i creuar des de L'atlàntic al pacífic. 

Sistema de rescloses del Canal

La més coneguda és la de Miraflores. El centre de visitants de miraflores és el lloc ideal per observar les operacions del canal. Poseeix grans balcons d'es d'on pots apreciar quan s'obren i es tanquen les comportes de les rescluses a mida que els inmensos vaixells inicien el trànsit pel canal. Jo vaig estar de mala sort i vaig arribar-hi quan l'últim vaixell del dia ja havia creuat, pel que no vaig poder-ho veure en directe. Ha de ser impressionant. A part dels balcons hi ha un museu amb la història de la construcció del canal i del funcionament de les rescluses. 


Resclosa abans d'inundar-se

Panama City, una ciutat que em va encantar. La vaig trobar molt acollidora, pintoresca i oberta al món, plena de gent amable. Sens dubte si hi vas t'has d'allotjar al casc antic, on vaig poder capturar algunes imatges que a mi personalment m'encanten i cada cop que les veig fa que estigui més captivat per aquesta ciutat tant important d'Amèrica central i del món: Panamà. 

Cases típiques del casc antic

Casc antic

Racons del Casco Viejo

0 comentarios:

Publicar un comentario